Rozhodli jste se navštívit degustaci vína v Praze? Vaše rozhodnutí je správné. Důležitá je však nejen samotná návštěva degustace vína Praha, ale také příprava na degustaci vín. V čem taková příprava na degustaci vína spočívá? V nejezení! Ano, čtete správně. Před degustací vína ani po vlastní degustaci nejezte. A chcete-li vnímat vlastnosti vína opravdu co nejlépe, vypláchněte si před vlastní degustací vína ústa.
Světlo, otvírák a skleničky
Degustace vína, ať už ji budete absolvovat kdekoliv, klidně i doma za použití degustační sady vín, by vždy měla probíhat v dobře osvětlené místnosti. Pokud máte rádi opravdové napětí a dobrodružství, zůstaňte odkázáni pouze na své smysly a vinětu láhve nechte zakrytou. K degustaci vína budete potřebovat spolehlivý otvírák a samozřejmě také skleničky na víno. Pokud zvolíte tulipánový tvar skleniček, uděláte dobře. Buket se v těchto skleničkách totiž lépe koncentruje.
Oči, nos a jazyk
K tomu, abyste poznali, zda ochutnáváte kvalitní bílé víno nebo kvalitní červené víno budete potřebovat v první řadě oči, nos a jazyk. Tyto tři orgány přesně v uvedeném pořadí. Přičemž nejdůležitějším je při degustaci vína nos, nikoliv jazyk, jak byste si možná mohli myslet.
- První kontakt s vínem logicky nabízejí oči. Na degustaci vín v Praze se dozvíte, jak je možno podle barvy vína určit jeho stáří.
- Zatímco jazyk odhalí pouhé 4 aspekty vína, nos jich dokáže odhalit více než 4 000. Ano, čtete správně. Opravdu se nejedná o překlep. Že vy jste si dosud mysleli, že nejvíce vám o víně prozradí vaše chuťové pohárky na jazyku? Takže: zakružte několikrát sklenicí, aby se rozvinul buket. Pak se silně nadechněte veškeré vůně, které vám víno nabídne.
- Poslední úlohu splní ústa a jazyk. Zahrajte si na profesionální degustátory, víno pěkně posrkávejte a převaluje na jazyku. Jde o to, abyste poznali, zda je nabízené kvalitní bílé víno nebo kvalitní červené víno sladké, kyselé, nahořklé, nebo dokonce slané.
To jsou věci, že?
Nejnovější komentáře