kava 4

Správné espresso je základem každé ledové kávy. Víte jak ho připravit správně?

Silné espresso je základem každé dobré ledové kávy. Ledové kávy jsou oblíbené po celém světě a to především letních měsících, kdy jim hodně z nás dá přednost před klasickou horkou kávou. A proto, si na její přípravě dejte záležet.

Správně připravené espresso dodá ledové kávě nejen vynikající chuť, ale také dokonalou texturu.

Existuje více druhů ledových káv, jako například cold brew, iced latte, frappé, mazagran nebo oblíbené affogato – tedy káva se zmrzlinou. Každý z těchto nápojů si můžete doma připravit a najít to své letní ledové osvěžení. Aby byla jejich chuť dokonalá, vyvarujte se použití běžné rozpustné kávy a raději si je vylepšete správně připraveným espressem, které dodá ledové kávě ten správný šmrnc.

Výběr kávových zrn je zásadní

Při výběru kávových zrn je důležité vybrat zrna kvalitního původu a správného stupně pražení. Zrnková káva by měla být čerstvá a kvalitní. Pro přípravu ledové kávy je ideální Arabica, protože je bohatá na širokou škálu chutí od ovocných a květinových po ořechové a čokoládové. Robusta má zase vyšší obsah kofeinu a má silnou a hořkou chuť. Můžete ji smíchat s Arabicou, ale samotná Robusta bývá pro ledovou kávu příliš intenzivní.

Zrna původem z Etiopie, Keni a Tanzanie bývají kyselejší s ovocnými tóny, které se skvěle hodí do ledové kávy. Zrna z Kolumbie, Kostariky a Guatemaly zase nabízejí sladké a ořechové tóny s jemnou kyselostí, které dodají ledové kávě jemnost a příjemnou sladkost.

Co se týče pražení, tak lehce pražené kávy si zachovávají své přirozené chutě a kyselost kávy, což může být v ledové kávě velmi osvěžující. Zatímco středně tmavě pražené zrna mají nižší kyselost a bohatší, čokoládové a kouřové tóny. Tyto kávy dokáží přidat ledové kávě plnost a intenzivní chuť.

Mletí kávy

Dobré espresso vyžaduje jemně mletou kávu, která umožní správnou extrakci. Jestliže vlastníte automatický nebo poloautomatický kávovar, nemusíte si s tím příliš lámat hlavu. Zkrátka nastavíte to nejjemnější mletí, jaké je možné. Pro přípravu v pákovém kávovaru by měla být káva mletá také najemno, podobně jako prášek. Pokud ho budete připravovat třeba v moka konvičce, bude potřeba větší hrubost.

Dávkování a tamping

Kolik kávy je potřeba? Obvykle se to pohybuje mezi 7 a 14 gramy kávy na jedno espresso. Jakmile máte připravenou kávu v páce, následuje tampování. Tady jakési umačkávání, které zajistí rovnoměrné rozložení kávy a správný tlak.

Extrakce espressa

Extrakce espressa je proces, při kterém se káva vystavuje vysokému tlaku a teplotě, aby se z ní vylouhovaly všechny aromatické a chuťové látky. Správná extrakce espressa trvá přibližně 25 až 30 sekund a měla by vyprodukovat asi 30 ml kávy.

Bez skvělého espressa si zkrátka skvělou ledovou kávu nemůžete nikdy pořádně vychutnat a věřte, že špatně připravenou kávu, nedokáže dokonale zakrýt ani velké množství mléka a cukru. Proto si na její přípravě dejte opravdu záležet.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 70 Kč
Zobrazit formulář pro nákup