Také si říkáte, že postačí, když nakrájíte pár sýrů, co najdete zrovna v ledničce a otevřete si k tomu víno, které jste dostali jako dárek? Jistě, i to je možnost. Ovšem pokud chcete zakusit skutečný labužnický zážitek, měli byste kombinovat víno a sýry chytře. Nechte si poradit.
To nejjednodušší, co můžete udělat
Existuje celá řada pravidel, která určují jak víno a sýry nejlépe kombinovat. Nakonec ale možná zjistíte, že vám chutná úplně něco jiného. Pokud se vám nechce složitě vybírat odrůdu vína a typ sýra řiďte se pro začátek tím nejjednodušším pravidlem. A to zní – kombinujte sýry a vína ze stejné oblasti.
Vína a sýry, které pocházejí z jednoho stejného regionu, k sobě zkrátka budou vždycky pasovat. Už od nepaměti totiž tyto dvě lahůdky spolu dokonale ladí. Co takhle vyzkoušet čerstvý kozí sýr z oblasti Loiry ve Francii a k tomu se napít vína odrůdy Sauvignon blanc?
Nejděte stejné nebo kontrastní chutě
Obecně platí, že byste vždy měli hledat vína podobné intenzity jako je sýr. Například k hermelínu se může hodit jak bohaté na sudu zrající Chardonnay, které nádherně doplní bohatost, krémovost a oříškovost sýra, ale stejně tak svěžejší šumivé víno, které naopak díky svým bublinkám a svěžesti sýr odlehčí. Sýr se stejně jako víno vyvíjí a zraje, proto je třeba brát v potaz při párování s vínem jeho intenzitu.
Jak na intenzitu a vyzrálost sýra
Mladý měkký sýr je většinou lehčí a jemnější s mléčnou chutí. Hodí se k němu svěžejší a lehčí vína typu jako je Sauvignon blanc, Veltlínské zelené, suché a ovocné rosé nebo šťavnaté ovocné červené s nízkými taniny. Při zrání sýra se stávají jeho chutě a vůně mnohem intenzivnějšími. V sýru se pak objevují tóny žampiónů, oříšků a někdy až lesního podrostu. Z českých vín k nim vyzkoušejte například vyzrálou Frankovku.
Už se těšíte, až ochutnáte tyhle neodolatelné kombinace?
Nejnovější komentáře